Arpa ve buğday ot biçme zamanı ne olmalı?
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Mustafa Erayman buğday, arpa, yulaf gibi serin iklim tahıllarının ot için hasat edilmesinin adada oldukça yaygın olduğunu dile getirerek, ancak hasat döneminin verim ve kalite açısından oldukça büyük önem taşıdığı hatırlatmasında bulundu.
Arpa, buğday ve benzeri tahılların ot veya saman için hasat edilmesinde dikkat edilmesi gereken üç farklı dönem olduğunu işaret eden Erayman, bunların gebecik, süt olum ve hamur olum dönemi olduklarını söyledi.
Erayman, gebecik döneminde başakların henüz yaprak kınından çıkmasa da bayrak yaprakların tamamen geliştiklerini aktararak, “Ottaki protein içeriği ve kalitesinin en fazla olduğu dönemdir ancak bitki tam olgunluğa erişmediği için verim düşüktür” dedi.
İkinci dönem olan süt olum dönemi hakkında da konuşan Erayman, danenin parmak arasında ezildiği zaman beyaz süte benzer akışkanlıkta bir sıvı ortaya çıkardığı için bu döneme süt olum dönemi dendiğini aktardı.
Erayman, hamur olum döneminde danenin içeriğinin biraz katılaşarak, hamur kıvamına geldiğini kaydederek, “Gebecik döneminden hamur olum dönemine geçişte verimin artmasına rağmen kalite azalmaktadır” bilgisini paylaştı.
Hem kaliteli hem de gebecik dönemine oranla biraz daha fazla verimli ot elde etmek istenmesi durumunda süt olum döneminde hasadın yapılmasının daha uygun olacağına dikkat çeken Erayman, “Eğer silaj yapmanız gerekiyorsa en uygun zaman kuru madde oranının %30-35 civarında süt olum evresinin sonunda hasat edilmesidir. Bu özellikle tropikal iklimlerde tercih ediliyor” ifadesini kullandı.
Erayman, buğday ve arpa gibi tahılların gebecik döneminden hamur olum dönemine geçme süresinin iklimin de etkisiyle çok hızlı olabileceğini hatırlatarak, bu durumda süreç takibinin dikkatle yapılmasının önemine işaret etti.
Serin iklim tahıllarında yüksek kaliteli ot istenmesi durumunda gebecik döneminin, yüksek ot verimli ise geç hamur olum döneminin hasat için tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Erayman, “Bölgemizde genelde sulanmadan yetiştirilen serin iklim tahıllarında belli bir tarihe göre hasat yapmak iklim anormalliklerinde önemli derecede ot verimi ve kalitesinde kayıplara neden olabilir. Bu nedenle hasat dönemleri takip edilmeli” şeklinde konuştu.