Kampüs

Bir Toplumun Demokrasi, Kalkınma ve İlerleme Sürecinin Biçimlendirilmesinde Öğretmenlerin Katkısı Önemli

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürcan Seçim, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında konuşarak, “Öğretmenler gününün, genel olarak ülkelerin tarihinde ve eğitim sistemleri üzerinde iz bırakan isimlerle birlikte anılan özel bir gün olduğunu belirtti. Seçim, bu yüzden öğretmenler gününün, her millet için farklı anlam ve öneme sahip bulunduğunu belirtti.

CIU News Full Width Default Image

Öğretmenler gününün bazı ülkelerde “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından kabul edilme günü olan 5 Ekim’de kutlandığını hatırlatan Seçim, bu günün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nde 24 Kasım’da kutlandığını aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Seçim, 24 Kasım tarihinin Öğretmenler günü olarak seçilmesinin önemi konusuna dikkat çekerek, bu günün anlamının Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 24 Kasım 1928’de "Millet Mekteplerinin Başöğretmenliği"ni kabul edişinin resmi olarak onaylandığı gün olmasından kaynaklandığını anımsattı.

Atatürk’ün bir toplumun demokrasi içindeki değişim sürecinin Dünya’ya örnek olduğunu da kaydeden Seçim, onun eğitime verdiği değeri, Kurtuluş Savaşı içindeyken Ankara’ya dönerek, ertelenmesine izin vermediği 1. Maarif Kongresi’nin açılış konuşmasını yapmasından anlaşılabileceğini dile getirdi.

Yrd. Doç. Dr. Seçim, bir toplumun demokrasi, kalkınma ve ilerleme sürecinin biçimlendirilmesinde o ülkenin öğretmenlerinin katkısının büyük öneme taşıdığını aktararak, “Öğretmenler yalnız içinde bulunulan zamanı değil bir neslin geleceğini de biçimlendiren insan ve toplum mühendisleridir. Bu yüzden Öğretmenler Gününü, öğretmenlere verilen değeri ve ulusal hedefleri gözden geçirerek kutlamak oldukça anlamlıdır” ifadesini kullandı.