Eğitim

Emel Kaya ile “Bugünün Şiiri Bize Ne söyler?” Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü ile Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi tarafından 21 Mart Dünya şiir günü kapsamında “Bugünün Şiiri Bize Ne Söyler?” konulu etkinlik gerçekleştirildi. 
UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan UKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan şiirinin bir edebî tür olmadığını düşünenlerden olduğunu ve hayatta karşımıza çıkan kişi, durum, akış, olay ve ilişkilerin yani her şeyin şiire dâhil olduğuna inandığını kaydetti. 
Doğan, dünyanın belirsizlik ve kaos üzerine kurulu olduğunu aktararak, bu kaos ve belirsizliğin içerisinden ancak şiirle çıkılabileceğini dile getirdi.   
Yrd. Doç. Dr. Kaya ise 21 Mart’ın sadece Dünya Şiir Günü olmadığını söyleyerek, “Bugün hem doğanın yeniden uyanışını temsil ediyor hem de Dünya Ormanlar Günü, Dünya Serçeler Günü’dür. Eğer varsa insanın mutlu ve anlamlı geleceğini ancak doğa ile bir aradalık ile mümkün olabilir” şeklinde konuştu.  
Henri Lefebvre’nin Mekânın Üretimi kitabına atıfla insanların yaşadığı döneme göre kendi mekânını ve mekân algısını ürettiğini işaret eden Kaya, bugün içinde yaşadığımız soyut mekânın, simülasyon dünyasının ortasında bizi kendi hakikatimiz ve dünyanın hakikatinden haberdar edebilecek kaynağın edebiyat ve şiir olduğunu da belirtti.   
Kaya konuşmasında, günümüzde pek çok unsur tarafından manipüle edilen insan zihninin üstü çeşitli şekillerde kapatılan bireysel ve toplumsal yüzleşmelerin gerçekleşebilmesi için Kafka’nın deyimiyle şiirin duygularımızın ve algılarımızın üzerine bir buz denizini parçalayan balta gibi inebilmesi gerektiğini kaydetti.    
Son yayımlanan kitapları Disko Topu ve Dünya Burada Bitsin’den şiirler de okuyan Kaya, insandan yana pek umudu olmadığını ifade ederek şiirin anlatıya dayalı roman ve öyküden farklı olarak sezgisel bir alan açtığını, bu sezgisel alanın insanı olması gereken noktaya geri döndürebilme potansiyeli taşıdığını söyledi. 
Söyleşinin sonunda söz alan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Yalın, şairlerin duyarlılığına vurguda bulunarak, Kaya’nın şiiriyle çevre, doğa ve insana dair geliştirdiği hassasiyetin altını çizdi. Etkinlik Doğan’ın ve Yalın’ın Kaya’ya plaket ve çiçek taktimi ile son buldu.