Fide ve fidanlarda yaşanabilecek sorunlar
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erayman bu dönemde sebze fidelerinin ve fidanlarının dikimlerinin ve bakımlarının yapıldığını ancak havaların ısınmasına bağlı olarak fide ve fidanlarda yaşanabilecek sorunlara yönelik dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu.
Ülkede havaların ısınmasıyla nemin daha yoğun hissedileceğini söyleyen Erayman, bu nedenle fide ve fidanlarda bazı bakteriyel, mantari (fungal) ve viral hastalıkların yayılması ihtimali bulunduğunun altını çizdi. Erayman, söz konusu hastalıklar yanı sıra zararlı böceklerle mücadele konusunda da çalışmaların ivedilikle başlaması gerektiğini söyledi.
Erayman, viral hastalıkların bitkilere bulaşması durumunda bunları kimyasal veya kültürel yöntemlerle bertaraf etmenin mümkün olmadığını kaydederek, bu durumda fidelerin sökülüp virüse dayanıklı farklı bir çeşit ya da tür ekilmesini önerdi.
Bazı kesimlerin bitkilerdeki viral hastalıkları tedavi edebileceklerini düşündüklerini aktaran Erayman, ancak bitkilerde tedavi için yetkili ve uzman olmayanlarca “tavsiye edilen" ilaçlar kullanılsa bile yeterince verim almanın mümkün olamayacağını, bu nedenle uzmanların tavsiye etmedikleri ilaç ve uygulamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini aktardı.
Erayman bazı mikrobiyal gübrelerin oldukça faydalı olduklarını ancak bu türlerin fenni gübrelerin (18-46-0, 20-20-0, üre, vs.) yerini almadıklarını belirterek, “Bunlar sadece iyi birer takviye unsurudur. Yani toprakta fosfor yoksa bu mikrobiyal gübreler havadan fosfor alıp bitkiye vermezler sadece toprakta çözünmeyen fosforu açığa çıkarıp yararlı hale getirirler. O yüzden toprak analizini önceden yaptırmanız ve buna göre gübreleme yapmanız önemli” dedi.
Toprak analizinde en önemli hususlardan birisinin toprağın pH ve tuzluluğu olduğunu da işaret eden Erayman, “Ekeceğiniz bitkinin pH ve tuz eşiklerini bilirseniz; toprak pH ve tuzluluğunu ona göre tedavi edebilirsiniz” ifadesini kullandı.
Erayman son olarak, su pH ve tuzluluğunun en az topraktaki kadar önemli olduğunu söyleyerek, “Kullanacağınız tarım ilaçlarını mümkün olduğunca düşük pH (5-7) derecelerinde (özellikle böcek ilaçları), tuzsuz su ile karıştırırsanız ilacın etkinliği günlerce kalacak ve etkili bir kontrol sağlayacak” açıklamasında bulundu.