Güneş sağlık için gerekli ancak cildi koruma konusuna dikkat!
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Yazan, 2018 yılından bu yana, kozmetik endüstrisinin ‘İyi Görün, İyi Hisset’ sloganı ile güneşin zararlı ışınlarından korunma ilkesini sürdürdüğünü belirterek, “Güneş, insan vücudunun sağlığı için gerekli, ancak çok fazla dostluk kurunca insan vücuduna zararlı” ifadesini kullandı.
KKTC gibi yılın büyük kısmını güneşle geçiren ülkeler için bu durumun şans olarak değerlendirilebileceğini aktaran Yazan, ancak vücudu kaplayan deride güneşin zararlı etkisinin görünür belirtilerinin erken yaşlanmanın yanı sıra nem ve esneklik kaybı olarak ortaya çıktığını da hatırlattı. Prof. Dr. Yazan, daha ileri aşamalarda cilt yanığı ve farklı cilt kanseri tipleri görülebildiğine de dikkat çekerek, cilt proteinlerine ve DNA’sına hasar verdiğinin de bilimsel olarak kanıtlandığını kaydetti.
Güneş ürünlerinin yalnızca yaz mevsiminde kullanılması gerektiği inancının yanlış olduğunu da anımsatan Yazan, günlük kullanılan tüm kozmetik ürünlerin içeriğinde güneşten koruyucu maddelerin olmasının önemli olduğunu aktardı.
Prof. Dr. Yazan, 25 yaş sonrasında cildin esnek dokusunu her yıl % 1 oranında yitirdiğini söyleyerek, sağlıklı ve genç bir cilt görünümü için sürekli olarak etkin güneşten koruyucu madde içeren ürünlerin kullanılması gerektiğini belirtti.
Balık, ciğer ve sütten alınan D vitamininin emilimi çok az
İnsan vücudunun D vitaminini sağlaması için ana kaynağının güneş olduğunu kaydeden Yazan, balık, ciğer ve süt gibi gıdalardan da D vitamini alınabildiğini ancak bunların çok az kısmının emilebildiğini aktardı.
Yazan, dünya üzerinde D vitamini eksikliğinin %40 oranında çocukları, %60 oranında ise yetişkinleri etkilediğini söyleyerek, “D vitamini eksikliğinin güneşe maruziyetin düşük olmasından kaynaklanması zararlı güneş ışınlarından korunma ile çelişki oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.
D vitamini sentezi için güneşle dost mu olunmalı yoksa cildi zararlı güneş ışınlarından korumalı mıyız sorusunun kozmetik bilimcileri araştırmaya yönelttiğini dile getiren Yazan, günümüzdeki güneş koruyucu ürünlerin kısa dönem güneş yanığından koruma yerine deri yaşlanması ve deri kanserleri gibi uzun dönemde oluşabilecek hasarlara karşı da korumayı amaçladığını söyledi.