Hemodiyaliz Hastalarında Covid-19 Önlemleri
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ), Sağlık Bilimleri Fakültesi Diyaliz Teknikerliği Önlisans Program Sorumlusu Dr. İpek Nurdan Dikmen, Kronik Böbrek Hastalığı, Diyabetes Mellitus, Hipertansiyon, Kardiyovasküler hastalıkları bulunanların bağışıklık sisteminin daha zayıf olması nedeniyle Covid-19 enfeksiyonuna karşı daha hassas oldukları uyarısında bulundu.
COVID-19 tedavisinde, şu an için etkili bir antiviral ilaç ya da aşı bulunmadığını hatırlatan Dikmen, enfeksiyondan korunmanın en iyi yolunun bu virüse maruz kalmaktan kaçınmak olduğunu kaydetti.
Dr. Dikmen, diyaliz hastalarının diyaliz dışı günlerde evde kalmaları gerektiğini belirterek, diyaliz merkezlerine gelirken ve giderken toplu servis aracı kullanma yerine bireysel ulaşım aracı kullanmalarının önemli olduğunu dile getirdi.
Diyalize giren ebeveynlerin, büyükanne ve büyükbabaların, özellikle çocukları ve torunları ile kişisel temastan kaçınmaları gerektiğine vurgu yapan Dikmen, genç nüfusun genellikle semptom göstermeden hastalığın bir taşıyıcısı olabileceğini söyledi.
Dr. Dikmen, diyaliz hastalarıyla yaşayan tüm aile üyelerinin, kişiden kişiye ve aile içinde COVID 19'un bulaşmasını önlemek için düzenli ateş ölçümü yapmaları gerektiğini belirterek, ateş, öksürük, nefes darlığı gibi hastalık belirtisi olan diyaliz hastalarının diyaliz merkezlerine gelmeden önce, telefon ile ateş veya solunum yolu semptomları konusunda merkezdeki uzmanlara bilgi vermelerinin faydalı olacağını kaydetti.
COVID-19 salgınından korunmak için bazı önlemlerin alınması gerektiğini de söyleyen Dikmen, şöyle devam etti: Öksürürken veya hapşırırken kağıt mendil-peçetelerin burun ve ağzı kaplayacak şekilde kullanılması,bunların ağzı kapaklı çöp kutularına atılması önemlidir. Özellikle, maske takma ve çıkartma sonrası, yemekten önce, burnunu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, tuvalete gittikten sonra eller en az 30 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır. Sabun ve suyun bulmadığı durumlarda, en az %70 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Gözlere, buruna ve ağıza yıkanmamış ellerle temastan kaçınılmalıdır. Sık temas edilen yüzeyler (telefon, bilgisayar, tabletler dahil, tekerlekli sandalye, araba kolu vb.) ve eşyalar sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.