İklim değişikliğini durdurmak için devletler arası işbirliği önemli
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özker Kocadal tüm dünyada yaşanan iklim değişikliğine dikkat çekerek, bu konuda kamuoyunda farkındalık yaratabilmek amacıyla 15 Mayıs Dünya İklim Değişikliği Günü’nün ilan edildiğini ifade etti.
İnsanların faaliyetlerinin sonucu oluşan küresel ısınma gibi büyük iklim değişikliklerine halkın dikkatini çekmek için böylesi bir gün belirlendiğini aktaran Kocadal, şimdiye kadar iklim değişikliği sorunlarını çözmek amacıyla çeşitli uluslararası anlaşmaların kabul edildiğini de kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Kocadal, ilk antlaşmanın 1992’de Rio’da BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) olduğunu belirterek, antlaşmanın amacının sera gazı emisyonlarını iklim sistemine tehlikeli müdahalesini önleyecek bir seviyede tutmak olduğunu dile getirdi.
İklim değişikliği sorununu çözme yolundaki bir sonraki adımın Kyoto Protokolü'nün (1997) kabulü olduğunu işaret eden Kocadal, “Bu protokol, gelişmiş ülkelerde sera gazı emisyonlarının azaltılması açısından yasal olarak bağlayıcı hedefler ortaya koydu” şeklinde konuştu.
Kocadal, Doha Değişikliği (Aralık 2012) temelinde, Kyoto Protokolü'nün ikinci hedef döneminin 2013'ten 2020'ye kadar sürmesinin hedeflendiğini vurgulayarak, Paris’te ise BM Çerçeve Sözleşmesi (2015) imzalandığını söyledi. ‘‘Paris’te imzacı devletler mevcut, bağlayıcı ve bağlayıcı olmayan tüm anlaşmaları tek bir sistem içerisinde toplayacak şekilde Küresel İklim Değişikliği Anlaşması’nı kabul etti” dedi.
Paris Anlaşması’nın amacının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltarak dünya atmosferinde sıcaklığın 2 santigrat dereceden fazla artmamasını sağlamak olduğunu aktaran Kocadal, ABD’nin Donald Trump’ın başkanlığı döneminde Paris Anlaşması’ndan çekildiğini fakat Başkan Joseph Biden döneminde ise anlaşmaya geri döndüğünü ifade etti.
Yrd. Doç. Kocadal, küresel iklim değişikliğinin günümüzün en önemli sorunlarından biri olduğunu söyleyerek, devletlerin iklim değişikliğini durdurmak için işbirliği yapmasının hayati önem taşıdığını belirtti.