Kampüs

Kış aylarında beslenmeye dikkat

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Dağ, kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenmemizde de değişikliğe gittiğimizi belirterek, bu durumun vücut ağırlığında artışa neden olduğunu açıkladı.

CIU News Full Width Default Image

Dağ, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte genellikle yağlı ve şekerli kalori içeriği yüksek besinlerin tüketimini artırdığımızı kaydederek, “Fiziksel aktivitenin azalması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve besinlerin atıştırılması nedeniyle istenmeyen kilo artışları yaşanıyor” ifadesini kullandı.

Kış mevsiminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın korunması açısından önemli olduğunu da söyleyen Dağ, “Dört besin grubunda bulunan; süt ve ürünleri, et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar, ekmek ve tahıllar ile sebze-meyveler yeterli miktarlarda tüketilmelidir” dedi.

Doç. Dr. Dağ, bağışıklık sistemini güçlendiren A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, “En az 3 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı ise vücut direncini arttıran E vitamini açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık/ceviz gibi yağlı tohumlar tüketilmelidir” önerisinde bulundu.

Yağ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan Dağ, “Margarinden kaçınılmalı, aşırı yağlı etler tüketilmemelidir” dedi.

Balık bağışıklığın korunması ve geliştirilmesi için önemlidir

Dağ, özellikle balığın bağışıklık sistemin korunması ve geliştirilmesi için önemli olan omega 3 yağ asidi, E vitamini, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri içerdiğini dolayısıyla haftada 2-3 kez tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi.

Şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi gerektiğini de söyleyen Dağ, “Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir” dedi.

Doç. Dr. Dağ, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin ve konstipasyonun önlenmesinde posa içeriği yüksek kuru baklagillerin ve tam tahılların haftada 2-3 kez tüketilmesinin de önemli olduğunu kaydetti.

Vücut ısısını dengede tutabilmenin de sağlık açısından önemli olduğunu aktaran Dağ, “Bol sıvı alımı gerekmektedir. Her gün en az 2-2.5 litre su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir” dedi.