Koronavirüsün Avrupa Birliği Serbest Dolaşımına Etkisi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Direkli, Avrupa Birliği’nin (AB) iç sınırlarını etkili bir şekilde kaldırması nedeniyle yüz milyonlarca Avrupalı 'nın AB ülkeleri arasında rahat bir şekilde dolaştıklarını ancak söz konusu sınırsız özgürlüğün koronavirüs salgın krizi durumunda öngörülemeyen bir tehdite dönüştüğünü ifade etti.
Yrd Doç. Dr. Direkli, sınırsız bir dünya devletine güvenmemek için artık geçerli nedenler bulunduğuna dikkat çekerek, “Çünkü kimse sonuna kadar düşünülmüş bir sorumluluk taşımıyor.” ifadesini kullandı. Sadece egemen bir bölgeye, bir devlet gücüne sahip olan devletlerin, yani kendi yürütme organı ve kanunu olan bir devletin kendi mahkemeleriyle bunu yapabileceğine vurgu yapan Direkli, “Bu durumu yaratanlar harekete geçme yeteneklerini kaybederler. İnsanların güvenliğinin cezai fiillerden korunması, özgürlüğün ve özel mülkiyetin korunması ve demokratik karar alma gittikçe daha fazla azalır, çünkü aslında sorumlu olanlar artık karar vermek istemiyorlar veya veremiyorlar.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Direkli, AB'de korona virüsünün çok hızlı yayıldığını, çünkü sınırlarda sıhhi önlemlerin alınmadığını söyleyerek, “AB'deki insanların serbest dolaşımı nedeniyle kuzey İtalya'dan kaynaklanan hastalığa karşı ne Fransa ne de İspanya kendisini neredeyse koruyamadı.” şeklinde konuştu.
Avusturya’nın İtalya'ya karşı sınırı daha iyi kontrol etmek istediğini ancak AB'nin merkezi Brüksel tarafından hızla geri çevrildiğini de anımsatan Direkli, küreselleşmenin son otuz yıl boyunca yanlış anlaşıldığını kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Direkli, AB ülkelerinin bazılarının bu sürecin en acı neticelerini yaşadıklarını belirterek, “Sonuç olarak bu durumun Schengen Antlaşması’nın ve bir nevi AB'de kişilerin serbest dolaşımının sonu olabilir. Koronavirüsünün 70 senelik AB tarihine belki de en büyük etkisi bu yönde olacaktır.” dedi.