Küçük miktarlardaki tasarrufun dahi önemi büyük
UKÜ’lü Akademisyen Doç. Dr. Asil Azimli: “Küçük miktarlardaki tasarruf dahi önemli getiri sağlar”
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Asil Azimli tasarruf sahibi ekonomilerin birçok avantaj elde ettiğini dile getirerek, tasarrufun ekonomi için en ucuz ve güvenilir finansman kaynağı olduğunu, kriz sonrasında ekonomik toparlanmayı hızlandırdığını ve iş gücü kayıplarını azalttığını kaydetti.
Tasarrufun şirketlere ihtiyaç duydukları finansmanı sağladığını da işaret eden Azimli, “Tasarruf yatırımları destekler, ekonomik büyümeyi tetikler ve mevcut finansman arzını artırdığından finansman maliyetlerini baskılar” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Azimli, kişilerin tasarruf etmelerinin başlıca motivasyonunun ileride daha çok tüketebilmek olduğunu hatırlatarak, “Diğer bir değişle, tasarruf etmek ileride daha yüksek bir alım gücü için bugünkü tüketiminizi ötelemektir” dedi.
Bu bağlamda, enflasyon oranından yüksek bir getiri fırsatı (reel getiri) olan ekonomilerde insanların tasarruf etmeye yöneldiklerini söyleyen Azimli, enflasyon oranının altında getiri sağlayan ülkelerde ise bunun tam tersi olduğunu ve fiyatların artacağı endişesinin bugünkü tüketimi tetiklediğini dolayısıyla da tasarrufun azaldığını belirtti.
Doç. Dr. Azimli, bugünün ekonomik şartlarında toplumun önemli bir kesiminin geçim sıkıntısı yaşadığını ancak bu şartlarda dahi tasarrufun çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Sizlere, küçük miktarlarda dahi tasarruf etmenin ne denli sonuçları olabileceğini bir örnekle açıklayım. Yıllık ortalama reel getiri oranının %6 olduğu (yani aylık kazanılacak reel faiz % 0,5) bir ekonomide her ay 100 birim parayı 20 yıl boyunca bir mevduat hesabına yatırdığımızı varsayalım. Bu tasarruf döneminin sonunda para 86,204.1 birim olacak. Oysa bu birikimi yastık altı edersek 20 yılın sonunda miktar yalnızca 24,000 birime ulaşacak” bilgisini paylaştı.
Tasarruf miktarının önemli olmadığını, küçük miktarın dahi tasarruf olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Azimli, “Her ay gelirinizin belli bir kısmını risk tercihinize uygun bir yatırım ile değerlendirmeniz faydanıza olacaktır” açıklamasında bulundu.