Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dağ, Ramazan sürecinde beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken unsurlara dikkat çekti. Dağ, yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 3 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerektiğini ifade etti.
Sahurda kahvaltılık veya çorba
Sahura kalkılmamasının ya da sahurda sadece su içilmesinin sağlıklı beslenme açısından zararlı olduğu söyleyen Dağ, oruç tutanların sahur yapmasının sağlığın korunması açısından önemli olduğunu kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Dağ, sahurda süt, yoğurt, peynir, börek, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan bir kahvaltının sağlıklı olabileceğini aktararak, ikinci bir tercih olarak da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğünün seçilmesinin faydalı olacağını aktardı.
Posalı besinler önemli
İftara hurma, peynir, zeytin gibi iftariyelikler, çorba gibi hafif yemeklerle başlanılmasının önemine dikkat çeken Dağ, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesinin uygun olacağını belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Dağ, enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine, bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir” dedi.
Sütlü tatlı veya meyve
İftarda şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar ya da meyve tercih edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Dağ, “Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, lokmalar yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmeli” ifadesini kullandı.
Yrd. Doç. Dr. Dağ, beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdaların tüketilmesini önererek, iftardan sonra kısa mesefeli yürüşler yapmanın da sindirime faydalı olacağını dile getirdi.
Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemlerinin de önem arz ettiğini belirten Dağ, “Izgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır” dedi.