Eczacılık

Sağlıklı yaşam için daha az tuz

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ahmet S. Boşnak kalp krizi ve felcin dünya genelinde en önemli ölüm ve sakatlık nedenlerinden birisi olduğunu kaydederek,  “Daha az tuz tüketmek sağlığımızı iyileştirmenin ve olası kalp hastalıklarından korunmanın en hızlı ve etkili yollarından birisidir” ifadesini kullandı. 

Bu tür riskli rahatsızlıkların bireysel olarak alınabilecek kolay tedbirlerle önlenebileceğini aktaran Boşnak, “Günde sadece bir tutam daha az tuz tüketmenin kalp krizi ve felci önlediği biliniyor” şeklinde konuştu. 

Boşnak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamalarda günlük kişi başı tuz tüketiminin 5-gramın altında olmasının önerildiğini anımsatarak, söz konusu miktarın tepeleme bir çay kaşığı ya da silme bir tatlı kaşığına denk geldiğini de açıkladı. 

Bu miktarın hesaplanması sırasında gün içerisinde tüketilen ve içerisinde tuz barındıran besinlerin hesaplanmalarının da önemli olduğunu aktaran Boşnak, “Ayrıca bu konuda farkındalığın yüksek olması ve dikkatli olunması da gerekiyor” dedi. 

Boşnak, ekmekten, hazır yemeklere hatta sağlıklı olarak kabul ettiğimiz salatalara kadar neredeyse her üründe tuz bulunduğunun altını çizerek, “Kaba bir hesapla her gün tüketilen yiyeceklerin içerdiği tuz, en fazla 5-gram alınabilecek tuz miktarının dörtte üçünü içermektedir” dedi. 

Bu türdeki gıdalara eklenen tuzun çıkartılmasının mümkün olmadığını anımsatan Boşnak, bu nedenle kişilerin kendi hazırladıkları yiyeceklerde azami dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti. 

Boşnak, tuz yerine kullanılabilecek alternatif çözüm önerilerinde bulunarak, “Evde yapılan yemeklerde tuz yerine diğer baharatlar, keskin tatlara sahip maydanoz, dereotu, sirke, limon gibi ürünleri kullanmak, salamura gibi tuz içeriği yüksek ürünlerden uzak durmak, tuzu ölçekli bir kaşıkla ilave etmek önemlidir” şeklinde konuştu. 
Hazır yiyeceklerdeki tuz miktarının azaltılması konuşuna da dikkat çeken Boşnak, bunun müşterilerin yani tüketicilerin tercihleri doğrultusunda mümkün olabileceğini anımsattı. 

Boşnak son olarak, 08-14 Mart Haftasının “Dünya Tuza Dikkat Haftası” olarak belirlendiğini de dile getirerek, “Bu hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan etkinliklerin daha lezzetli ve daha sağlıklı bir hayatın ipuçlarını öğrenmek ve onları uygulamaya başlamak için iyi bir fırsat olacaktır” ifadesini paylaştı.