"Tartışmalı Kültür Miras ve Anıtları" konusunda çalıştay gerçekleştirdi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Latif, Sırbistan'ın başkenti Belgrad’da ‘Tartışmalı Kültür Miras ve Anıtlar’ konulu uluslararası çalıştayda ‘Kıbrıs'ta Tartışmalı Bir Kültürel ve Dini Miras: Apostolos Andreas Manastırı’ örneği üzerine bir atölye çalışması gerçekleştirdi.
Çalıştay, ‘Tartışmalı Tarihler Girişimi ile iş birliği içinde uygulanan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Hollanda merkezli Avrupa Tarih Eğitimcileri Derneği’nin (EuroClio) Anıtsal Tartışmalar projesi eğitimcilerin tarih öğretiminde karşılaştıkları zorlukları irdelemek amacıyla organize edildi.
Latif, Dünya çapında kamusal alanlardaki tarihi ve kültürel miraslara ilişkin tartışmalar ile ulusal tarihlerin yorumlanması konusundaki çalışmaların günümüzde giderek arttığını belirterek, kendisi tarafından gerçekleştirilen çalıştayın da adanın bölünmesinin bir sonucu olarak yıllar boyunca tartışmalara konu olan zengin ve karmaşık bir tarih ve kültür mirasına dair olduğunu kaydetti.
Apostolos Andreas Manastırı’nın Kıbrıs'ın zengin mirasının önemli bir parçası olduğunu anımsatan Latif hem Rum Ortodoks hem de Kıbrıslı Türk Müslümanlar için dini, tarihi, mimari ve kültürel etkileri nedeniyle tarihi bir anıt olarak kabul edildiğini vurguladı.
Latif, manastırın yüzyıllar boyunca hac yeri olarak hizmet verdiğini belirterek, şöyle devam etti: “Bizans dönemine kadar uzanan mimarisi, Bizans'ın yanı sıra Osmanlı etkilerini de taşıyor. Farklı tarihi dönemlerin ve mimari tarzların bir karışımını temsil ediyor. Kıbrıs Türklerinin kuzeyindeki konumu erişim, koruma ve idare konusunda tartışmalara yol açtı. Adanın bölünmüşlüğü ve süregelen gerilimler bağlamında önemi daha da arttı.”
Manastırın bulunduğu meydanın Bülent Ecevit olarak adlandırılmasının siyasi anlaşmazlıklara yol açtığına dikkat çeken Latif, “Etnik bölünmeler Kıbrıs'ta kültürel miras mücadelesini şekillendirdi. Ayrıca Manastırın bir kısmı da birkaç ay önce ibadethaneye/mescide çevrildi. Bunlar, Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak kültürel mirasa ilişkin farklı bakış açılarını vurguluyor” dedi.
Latif, çalıştayın esas amacının bir dizi eğitim kaynağının geliştirilmesine bilgi sağlamak için araştırma yapmak, bir eğitim araç seti ve ders planları, öğrenme stratejileri, öğrenme etkinlikleri ve tartışmalı kültürel mirasla ilgili kaynak koleksiyonlarından oluşan çeşitli öğretme-öğrenme materyallerini hazırlamak olduğunu da kaydetti.