UKÜ folklor/edebiyat Dergisinin 114. sayısı yayımlandı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin (UKÜ) akademik yayınların dünyadaki en saygın dizini olan Web of Science’de yer alan bilimsel dergisi folklor/edebiyat’ın Mayıs-114. sayısı dijital ve matbu olarak yayımlandı.
Yılda dört sayı çıkan uluslararası hakemli derginin bu sayısında Halkbilimi alanında dünyanın en saygın bilim insanlarından olan ve Nisan ayı içinde vefat eden Amerikalı Prof. Dr. Ben Dan-Amos’ın da kuramsal çerçevede temel kaynak olacak bir makalesi yer alıyor.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan dergi editörü Prof. Dr. Metin Karadağ, “ABD dışında hemen hiç makale yayımlamamış olan merhum bilginin son makalesini dergimizde yayımlamak istemesi dergimiz ve bilim dünyası için çok anlamlı” ifadesini kullandı.
Karadağ, Ben-Amos’un ölümünden bir hafta önce kendisine derginin kapağının ulaştırıldığını ve bundan çok mutlu olduğunu öğrendiklerini belirterek, “Dergimize üzüntü ve mutluluğu birlikte yaşatan büyük bilginin bu jestini biz de 114. Sayı kapağına ‘Prof. Dr. Dan Ben-Amos’un anısına’ etiketini koyarak teşekkür etmek istedik. Ayrıca Ben-Amos’un doktora öğrencisi Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arzu Öztürkmen bu sayımızda bilgin hakkında değerli bir anma yazısı yayımladı” şeklinde konuştu.
Halkbiliminin evrensel saygın isimlerinden olan Frankfurt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hande Birkan-Gedik Disiplinler ve Post-Disipliner Tarihçeler: Kuram, Çeviri ve Kültürlerötesilik başlıklı makalesiyle halkbilimi kuramları çerçevesinde önemli bir tez ileri sürerek yankı yaratacak bir çalışmaya imza attığını kaydeden Karadağ, UKÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç’ın da Betül Tarıman’ın Şiirinde Vahşi Kadının Yeniden Doğuşu başlıklı makalesiyle çağdaş edebiyat incelemelerinde yeni bir yöntembilimsel kapı açtığını söyledi.
Diğer ürünlerle ilgili olarak editör Karadağ şunları açıkladı: “Bilimsel dokusuyla, dikkat çekecek bu sayımızda Hırvatistan’ın halkbilimi alanındaki önemli isimlerinden Suzana Marjanić, Conspiracy Theories as Urban Legends with a Paranoid Matrix; Nijerya’dan saygın halkbilimi bilgini Prof. Dr. Segun Omosule; The Nexus between Performance, Aesthetics and Philosophical Motifs in Indigenous Festivals; Endenozya’dan Dr. Bamband Riadi de The Values of Local Wisdom in Lampung Folklore: A Piil Pesenggiri Perspective başlıklı makaleleriyle yer alıyorlar.”
Bu sayıda 12 araştırma makalesi, bir kitap eleştirisi ve bir anma yazısı bulunduğunu aktaran Karadağ, derginin elektronik versiyonuna https://www.folkloredebiyat.org sitesinden ve Dergipark’tan ulaşılabildiğini de belirtti.