Kampüs

UKÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, ekşi mayalı ekmekler konusunda söyleşi düzenledi

“The Gourmand World Cookbook Awards” yarışmasında ekmek kategorisinde en iyi kitap ödülüne layık görülen Uzman Şef Hakan Doğan, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.

CIU News Full Width Default Image

Covid-19 salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü UKÜ Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Kardelen Üntaç’ın üstlenirken, Uzman Şef Doğan ise “Ekşi Mayalı Ekmekler” hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Ekmeğin sabit bir formülü, tarifi bulunmadığına dikkat çeken Doğan, özellikle Kıbrıs gibi sıcak ve nemli bir havada ekmek yapmanın oldukça zor olduğunu aktardı. Hakan Doğan, coğrafyanın bu açıdan çok önemli olduğunu hatırlatarak, “Karadeniz Bölgesi’ni ele alırsak eğer, buğday ekimi için elverişsiz bir bölge. Çok nem var, çok fazla yağmur var. Toprak çok bayır. Ekim alanları oluşamıyor. Orada ancak mısır ekiliyor. Dolayısı ile uzun yıllar mısır ekmeği ile besleniyorlar” açıklamasında bulunuyor.

Ekşi Mayalı Ekmeklere Karşı İlgi Artıyor

Özellikle ekşi mayalı ekmeklere karşı tüketicilerin yoğun bir ilgi duymaya başladığını kaydeden Doğan, ekşi mayalı ekmeklerin yapıldığı yerin iklim özelliklerine göre değişen, ekmeği yoğuran kişinin hissettiği psikolojiyle bile farklılık gösterebilen yapımının çok sabır ve özen isteyen bir uğraş olduğunu dile getirdi.

Hakan Doğan, ekşi mayanın özellikle Kıbrıs’ta ilk yağmur suyuyla elde edildiğini belirterek, “Bunun dışında ekşi maya; soğan, çam kozalağı, yağmur suyu, bira vs. gibi ürünlerden de elde edilmektedir. Ekşi maya aslında yaşayan ve sürekli çoğalan bir bakteridir. İçerisinde alkol mayaları, sirke ve süt aside bakterileri olduğu ve tadı ekşi olduğu için ekşi maya denmektedir” ifadesini kullandı.