UKÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü kayıtları başladı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde yer alan son dönemin en çok revaçta olan mühendislik alanlarından Mekatronik Mühendisliği 2023-2024 Akademik yılı Güz eğitim-öğretim faaliyetlerine hazır.
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuşaf, İngilizce dilindeki bölümün ilk olarak Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından onaylandığını anımsatarak, bu yıl da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandığını ve yeni dönem itibarı ile Kuzey Kıbrıs, Türkiye ve 3. ülke vatandaşı öğrenci kayıtlarının başladığını kaydetti.
Kuşaf, Mekatronik Mühendisliği’nin yeni bir dal olduğuna dikkat çekerek, “Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte makine, elektronik, bilgisayar donanımı ve bilgisayar yazılımı sektörlerine bağlı olarak endüstriyel otomasyon büyük ilerleme gösterdi. Bu bağlamda akıllı makineler ve robotlar kullanılmaya başlandı. Bu yeni teknolojilerin geliştirilmesinde Mekatronik Mühendisliği yeni bir mühendislik dalı olarak doğdu” dedi. Teknolojik değerlendirmelerin, robotların giderek daha çok alanda kullanılacakları ve günlük hayatımıza daha fazla gireceklerini öngörmekte olduğunu belirten Kuşaf, bu nedenle mekatronik mühendisliği geleceğin meslekleri arasında sayılmakta olduğunu belirtti.
Bölümün müfredat programı hakkında da konuşan Kuşaf, programda özellikle endüstriyel otomasyon, akıllı makineler, robotik sistemler, otomotiv ve akıllı malzemeler alanlarında öğrencilerin tam donanımlı bir eğitim alabilmeleri için gerekli içeriklerin seçildiğini aktardı.
Kuşaf, uygulamanın bu alanda önemli olduğunu söyleyerek, program kapsamında yer alan teorik dersler yanı sıra laboratuvar uygulama saatleri olduğunu da kaydetti. Fakülte’nin son teknoloji cihazlarla donatılmış laboratuvarları bulunduğunu da aktaran Kuşaf, “Kontrol ve robot laboratuvarı, dijital elektronik laboratuvarı, devre ve elektronik laboratuvarı, makine ve üretim laboratuvarı, elektrik makineleri ve güç elektroniği laboratuvarı, bilgisayar laboratuvarları ve yazılım uygulama laboratuvarlarımız bulunuyor” bilgisini paylaştı.
Programa mekanik, elektronik ve kontrol sistemlerine ilgi duyan tüm öğrencilerin başvurabileceğini belirten Kuşaf, öğrencilerin aynı zamanda endüstriyel robot tasarımı ve imalatı konularında da kendilerini geliştirebileceklerini söyledi.
Kuşaf konuşmasında istihdam alanları hakkında da konuşarak, “Mezunlarımız otomotiv sanayi, endüstriyel otomasyon, sağlık (tıp), tarım, robot sistemleri, madencilik alanları kapsamında çalışabilirler. Tüm endüstriyel firmaların bu alanda eğitim gören mühendislere ihtiyaçları var” ifadesini kullandı.