UKÜ, Prof. Dr. İhsan Gürsel’i ağırladı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Biyoteknoloji Araştırma Merkezi (BRC) tarafından düzenlenen etkinlikte Türkiye'deki aşı çalışmalarına öncülük eden kilit isimlerden İzmir Biyotip ve Genom (IBG) Merkezi Direktörü Prof. Dr. İhsan Gürsel “Covid 19’dan Aldığımız Dersler: İlerideki Pandemi Beklentisi” hakkında açıklamalarda bulundu.
UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, milletvekilleri, UKÜ yönetim kadrosu ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, ülkenin Covid-19 ile iki yıl önce karşılaştığını ve çok sıkıntılı günlerden geçildiğini söyleyerek, pandemi nedeniyle sadece sağlık alanında sorunlar yaşanmadığını aynı zamanda ekonomik olarak da krize girildiğini anımsattı.
Meclis Başkanı Töre konuşmasında, böylesi bir etkinliğin fevkalade önemli olduğunu işaret ederek, “Üniversiteyi böylesi bir konferansı düzenlediği için tebrik ederim” dedi.
Rektör Nadiri ise, böylesi bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, UKÜ Biyoteknoloji Araştırma Merkezi gibi birçok farklı merkezde araştırmalar yapıldığını ve bu araştırmaların topluma hizmet noktasında önemli olduğunu kaydetti.
BRC Başdanışmanı Prof. Dr. Camgöz, tüm dünyanın 3 yıldır COVID-19 ile uğraştığını ve bu süreçte çok şey öğrendiklerini dile getirerek, “Bu dönemde maske kullanımı ve mesafenin korunmada yararlarını gördük. Ancak pandemide aşıların yadsınamayacak bir önemi olduğunu söyleyebiliriz” ifadesini kullandı.
Kalabalık bir gruba konuşan Prof. Dr. Gürsel, 20 yaşın altındaki kişilerin çok büyük bir ihtimalle yeni pandemilerle karşılaşma ihtimalleri bulunduğunu söyleyerek, bu sürece iyi hazırlanılması gerektiğini kaydetti. Son yapılan çalışmalara göre, COVID-19’un yarasalardan rakunlara ve oradan da insanlara geçtiğine dair bulgular olduğunu belirten Gürsel, “Gelecekte böylesi pandemilerden etkilenmek istemiyorsak, ekosistemi çok iyi anlamamız ve çevremizi korumamız gerekiyor” bilgisini paylaştı.
Pandemi sürecinin oldukça yıpratıcı geçmesinin farklı nedenleri olduğunu söyleyen Gürsel, gribin yayılma oranı 1.3 iken, COVID’te bu oranın 2.6 olarak ortaya çıktığını ve daha fazla insanın daha hızlı bir şekilde enfekte ettiğini bildirdi. Gürsel bu yayılma hızına rağmen insanların sadece %10’unun hastalığı geçirdiğini ve bu oranın bile sağlık sistemlerini etkisiz kıldığını anımsattı. Bu noktada aşıların çok önemli olduğunu kaydeden Gürsel, gelişmiş ülkelerde depolanan aşıların tarihlerinin geçmesi nedeni ile imha edildiğini öte yandan birçok gelişmekte olan ülkenin ise aşıya ulaşım sorunu yaşadığını kaydetti.
Süreci atlatma konusunda karar vericilerin, bilim insanlarının, çevrecilerin ve STÖ’in birlikte hareket etmelerinin önemli olduğunu söyleyen Gürsel, aşı konusundaki yanlış bilgi akışının da engellenmesi gerektiğini belirtti. Gürsel aşı kullanımının güvenli olduğunun altını çizerek, konuşmasında aşıların yan etkisi bulunmadığı bilgisini de paylaştı.
Prof. Dr. Gürsel, sunumu sonrasında düzenlenen resepsiyonda katılımcılar ile bir araya gelerek, bilgilendirmelerine devam etti.