UKÜ, Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerine yönelik seminer düzenledi
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Seçim tarafından Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerine yönelik pandemi süreci devamında destekleyici programlar kapsamında hizmet içi eğitim verildi.
Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nden 56 öğretmene yönelik düzenlenen eğitim seminerinde, stresle baş etme ve motivasyon konusunda bilgi paylaşımı yapıldı.
Seminerde, günlük yaşamda kişilerin geleceğe yönelik istekleri konusunda pek çok engelle karşılaştıklarını aktaran Seçim, biriken işlerin, yaşanan zaman kayıplarının, iş yorgunluklarının, odaklanamama ya da başlayamama gibi birçok faktörün strese neden olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Seçim, tüm bu sorunların işe başlayamama veya hedeflenen zamanda bitirememe ile sonuçlandığını belirterek, temel sorunun motive olamamak ile ilgili olduğunu kaydetti.
Başarıya ulaşmak için motive olmanın önemli olduğunu aktaran Seçim, “Motivasyonu sağlayacak ve canlı tutacak etken ise bir planımızın olmasıdır. Plan, arzuladığımız sonuç için zihnimizde net bir yol haritası olması ile eşanlamlıdır” ifadesini kullandı.
Doç. Dr. Seçim, bazı hedeflerin diğerlerine kıyasla daha zorlayıcı olabileceklerini de hatırlatarak, “Gerçekçi ve sadık kalacağımız bir plan, hedefe giderken önümüze çıkabilecek engelleri aşmak için temel koşuldur” dedi.
Planın süreci boyunca işlerliğinin kontrol edilmesi, gerektikçe güncellenmesi ve kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini de işaret eden Seçim, “Planımız iş yüklerini gerçekçi biçimde tanımlamayı, öncelikler açısından sıralamayı, zaman yönetimini kolaylaştırmayı hatta gereksinim duyduğumuzda alacağımız destekler için iç ve dış kaynakları göstermelidir” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Seçim, seminerde planlı ilerlemenin yanı sıra stresi yönetebilmenin de önemli olduğuna dikkat çekerek, stresin özellikle zor ya da yorucu görünen bir hedef doğrultusunda işe başlamayı ertelememize ya da başladığımız halde bırakmamıza neden olabilecek bir etken olduğunun altını çizdi.
Bu yüzden ilk aşamanın stresin belirtilerini tanımak ve önceden kestirilebilen stres faktörleri için önlem almak olduğunu söyleyen Seçim, stresle karşılaşıldığı zamanlarda ise onu yönetebilecek duygusal, davranışsal, zihinsel ve bedensel başa çıkma becerilerinin kullanılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Seçim konuşmasının sonunda motivasyon sağlama ve stres yönetimindeki başarının ortak anahtarının bilgi, farkındalık, planlı ve kararlı olmak olduğunu belirtti.