Tıp

UKÜ’de düzenlenen etkinliklerle Tıp Bayramı kutlandı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı kapsamında etkinlik düzenlendi. 
UKÜ Çevik Uraz Merkezi, konferans salonunda düzenlenen etkinlikte UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaan Erler, Alzheimer Derneği Başkanı İzlem Sönmez, UKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Diker ve Yrd. Doç. Dr. Umut Altunç tarafından doktorluk mesleğinin önemi, Alzheimer Derneği’nin kuruluş ve amaçları yanı sıra Alzheimer hastalığındaki güncel gelişmeler hakkında bilgi verildi. 
Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Nadiri, Tıp Fakültesi öğrencilerinin sağlık hizmetlerinin geleceğini şekillendiren kişiler olduklarını işaret ederek, “Gelecek vaat eden doktorlarımızı sarsılmaz tutkuları ve başkalarına hizmet etme kararlılıkları için takdir ediyorum” ifadesini kullandı.  
Dekan Prof. Dr. Kaan Erler ise 14 Mart 1827’ın Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edildiğini belirterek, “İlk kutlama, 1919 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da tıp öğrencisi Hikmet Boran liderliğindeki öğrencilerin işgale karşı protestosuyla başladı” bilgisini paylaştı. 
İzlem Sönmez de konuşmasında Alzheimer Derneğinin 2019 yılında kurulduğunu aktararak, amaçlarının Demans ve Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda halkı bilinçlendirmek yanı sıra Kıbrıs'ın kuzeyinde Demans ve Alzheimer hastalarının kaliteli vakit geçirip sosyalleşebileceği Gündüz Yaşam Evlerinin açılması için çalışmalar yapmak olduğunu söyledi. 
Doç. Dr. Diker ise Alzheimer tipi bunamada hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasının bir başlangıç değil, beyinde 25 yıla yakın sürede gelişen bozuklukların bir sonucu olduğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle yakın zamana kadar kullandığımız ilaçlar bunamanın ilerlemesini durdurmada etkisizdir” dedi. Son yıllarda hastalığın erken teşhisine yönelik çalışmaların önem kazandığını kaydeden Diker, bu sebeple kan ve beyin omurilik sıvısı tetkikleri ile radyolojik olarak farklı beyin görüntüleme yöntemleri geliştirildiğini aktardı. 
Yrd. Doç. Dr. Altunç etkinlikte yaptığı konuşmada, bir hekimin mesleğine olan sevgisi, tutkusu ve azminin önemine dikkat çekerek, hekimlik mesleğinin aslında insanlığa adanmış bir yaşam olduğunun altını çizdi. 
Etkinlik konuşmalar sonrasında düzenlenen Futbol Turnuvası, kupa ve madalyaların takdimi yanı sıra gerçekleştirilen müzik dinletisi ile son buldu.