UKÜ’de İnsan Hakkı Olarak Vatandaşlık tartışıldı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Etkinlik ve Tanıtım Komitesi tarafından -insan hakları günü kapsamında- “İnsan Hakkı Olarak Vatandaşlık” konulu seminer düzenlendi.
Vatandaşlık ve insan haklarının önemine dikkat çekilen etkinlikte Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Alibaba konuşmacı olarak yer aldı.
Açılış konuşmasında Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Biran Mertan, komite tarafından yapılan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Mertan, Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olan 25 Kasım’da kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasına dair film gösterimi ve analizi ile başlayan 16 Günlük Dünya Aktivizm etkinliklerinin, 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü’ne kadar sürdüğüne dikkat çekti.
Doç. Dr. Alibaba, vatandaşlığın hem devletler hem de bireyler için önemli olduğunu aktararak, “Devlet, devlet olabilmek için buna ihtiyaç duyar, birey ise kimden koruma talep edip, haklarını kimden isteyeceğini bilmek ister” şeklinde konuştu.
Devletlerin vatandaşlık verme konusunda sınırlamaları kabul etmediğini ve vatandaşlık hakkının diğer hakların gerisinde kaldığını kaydeden Alibaba, “2021 yılında sözleşmeler anlamında uluslararası belgelerde vatandaşlık hakkı, insan hakkıdır diye bir düzenleme yoktur” dedi.
Doç. Dr. Alibaba, vatansızlığın ciddi bir problem olduğunu ve günümüzde kayıt dışı 12 milyondan fazla vatansız insan olduğunun altını çizerek, “Vatandaşlığa sahip olmayı bir insan hakkı olarak görüyorsanız, vatansız olmak da insan hakkı ihlalidir” ifadelerini kullandı.
Uluslararası belgelere bakıldığında vatansızlığın önleneceğine dair söylemlerin bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Alibaba, hangi devletin bu durumu ortadan kaldırmak için vatandaşlık vereceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Alibaba, devletlerin vatandaşlık kazandırmak kadar kaybettirmemelerinin de önemli olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa vatandaşlık sözleşmesine göre, bir kişi vatansız bırakacaksa bu kişinin vatandaşlığını devletler kaybettiremez” açıklamasında bulundu.
Günümüzde vatandaşlığın kaybına ya da vatansızlığa ilişkin etkili çarelerin bulunmadığını da ifade eden Alibaba, insan hakkı olarak vatandaşlığa sahip olmanın tamamen güvence altına alınıp sağlanamadığını da aktardı.