UKÜ’de “Şiirden Kadınlar” resim sergisi açıldı
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi (UKAMER) ile KKTC Başbakan Yardımcılığı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Kültür Dairesi Müdürlüğü işbirliğinde Kıbrıs, kadın ve şiir temalı “Şiirden Kadınlar” resim sergisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy tarafından açıldı.
UKÜ Eğitim ve Lisansüstü Bilimler Merkezi’nde açılışı yapılan 11 Kıbrıslı kadın sanatçının portrelerinin resmedildiği sergide konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Taçoy, Kıbrıs topraklarında kadının her zaman için etkisinin büyük olduğunu belirterek, kadının adını tarihin sayfalarını yazdırdığını kaydetti.
Sanata bırakılacak her bilginin geleceğe atılacak bir imza olduğunu da dile getiren Taçoy, “Sanat geleceği bugünden resmetmenin ve onu gerek yazılı gerekse de resim olarak ileriye taşımanın bir sembolüdür. Bunun için üniversitelerin görevi eğitim, araştırma ve topluma hizmettir” şeklinde konuştu.
UKÜ Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri ise sergi açılışında yaptığı konuşmada, üniversitelerde düzenlenen etkinliklerin kampüs içerisinde kalmaması, yapılan çalışmaların, bilginin kampüsün dışarısına, ülkeye, topluma katkı şekline dönüştürülmesine önem verdiklerini belirterek, “UKÜ olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de topluma hizmet ve toplumdaki her entelektüel gelişime imkân sağlamaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Kültür Dairesi Müdürü Şirin Zaferyıldızı Zaimağaoğlu ise, Kültür Dairesi olarak misyonlarının tüm sanatseverlere ve tüm sanat dallarına kucak açmak olduğunu söyleyerek, “Kültürün birleştirici çatısı altında elimizden geleni yapmak bizim görevimizdir” dedi.
Etkinlikte söz alan Ressam Doç. Dr. Ferhunde K. Öner de kendisini ifade etmenin en iyi yolunun resim yapmak olduğunu aktararak, “Bu resimleri yaparken kadın olma paydasında onlarla bütünleştiğimi bilmelerini isterim. Şiir, kültür, kadınlık, Kıbrıs… Beni onlarla tanışmadan dost yaptı, ben onları şiirle tanıdım. Belki onlarda beni resimlerle tanırlar” şeklinde konuştu.
UKAMER Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mihrican Aylanç ise serginin uzun bir zihinsel hazırlık sürecinden geçtiğini belirterek, “Şairleri kadın şair olarak anmaya karşı çıkan, kadınlığın hayattaki gibi şiirde de nasıl, hangi kimlikle, hangi seslerle karakter kazandığını gösteren; kadının, kendini açıklamak zorunda kalmadığı bir dünya arzusunun görüntüleridir” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmaları sonrasında sergide yer alan eserler davetlilerin beğenisine sunuldu.