“Yaşlılık politikalarına önem verilmesi gerekiyor”
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feray Gökdoğan, günümüzde yaşanan bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ortalama yaşam süresinin uzamasına ve yaşlı sayısının artmasına yol açtığını belirterek, “Ancak yaşlanma süreci psikolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik boyutlarda çözümlenmesi gereken pek çok sorunu da beraberinde getirdi” ifadesini kullandı.
Toplumdaki bağımlı nüfus oranının artmasına karşın, üretken nüfus oranının giderek azaldığına dikkat çeken Gökdoğan, “Yaşlıların sağlık, barınma, çalışma, gelir, beslenme, ulaşım ve rehabilitasyon gibi gereksinimlerinin karşılanması, özellikle kaynakları sınırlı olan ülkelerde önemli sorunlar yaratıyor” dedi.
Prof. Dr. Gökdoğan, yaşlılarla ilgili karşılaşılan birçok yaygın toplumsal sorun bulunduğunu da aktararak, “Genel yaşam standartlarının yükseltilmesi, yoksulluk ve düşük gelir, sosyal güvenlik politikalarındaki değişiklikler, yalnız yaşayan yaşlı sayısındaki artış, uygun olmayan konut koşulları, aile bakımındaki azalmalar, yaşlı nüfusun yaşlanma belirtileri, yaşlılığa yönelik olumsuz görüşler ve olumlu rolleri kabullenme güçlükleri gibi sorunlar yaşanıyor” şeklinde konuştu.
Yaşlının karşılaştıkları sorunların genel anlamda yaşadıkları ülkenin sosyal, ekonomik ve kültürel politika ile uygulamalarından kaynaklandığını belirten Gökdoğan, günümüzde de gözlemlenen olgu yaşlılığın bireysel bir sorun olmaktan çıktığını ve toplumsal bir soruna dönüştüğünü kaydetti.
Gökdoğan, ülkelerin uyguladıkları sosyal politikalara, sosyal güvenlik yasalarına kısaca sosyal devlet anlayışlarına göre yaşlıların karşılaştıkları sorunların ya azaldığını ya da arttığını aktararak, bu nedenle ülkelerde uygulanacak sosyal, kültürel ve ekonomik güçlüklere karşı daha kesin çözümler üretecek “yaşlılık politikalarına” önem verilmesi gerektiğini kaydetti.