Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar
UKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Karadağ 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında konuşarak, “Bu tarih, 1948'de BM’nin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni (İHEB) kabul etmesinin yıldönümüdür” ifadesini kullandı.
İnsan Hakları Günü’nün her yıl farklı bir izlek odağında kutlandığını anımsatan Karadağ, İnsan Hakları gününün, insan hakları konusuna dünyanın ilgisini çekmek, Evrensel Beyanname’nin tüm insanlık için değerini ve işlevini sürekli gündemde tutmak ayrıca her bireyin her gün haklar için nasıl ayağa kalkabileceğine dair daha fazla düşünmeyi teşvik etmek gibi temel ülküleri içerdiğini kaydetti.
Prof. Dr. Karadağ açıklamasında, “Bu günün kutlanmasıyla egemen güçlerin sermayeden kaynaklanan sömürgen ruhuna karşı duyarlı ve işlevsel dinamizmi öngören bir idealizm ruhunu canlı tutmak amaçlanmaktadır.” dedi.
Beyannamede yer alan ünlü “Bütün insanlar hür, haysiyet ve haklar bakımından eşit doğarlar” sözünü anımsatan Karadağ, bu beyannameyle ırk, renk, din, cinsiyet, dil, siyasi veya diğer görüşler, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğum veya başka bir statüden bağımsız olarak herkesin doğası gereği insan olarak sahip olduğu devredilemez hakların ilan edildiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Karadağ, Dünyanın farklı yerlerinden değişik yasal, yönetsel ve kültürel geçmişe sahip kişiler tarafından hazırlanan bildirinin tüm halklar ve uluslar için evrensel değerler olarak kabul edildiğini söyleyerek, “Bu değerler insan hakları ve demokrasi bağlamında ideal bir toplumsal barış ve başarı standardıdır. Bu değerleri taçlandıracak yegâne sistematik ise çoğulcu demokrasidir.” şeklinde konuştu.
Demokrasiden verilen her ödünün insan hakları ihlaline açılan yeni bir yol olduğuna dikkat çeken Karadağ, “İnsanca, adilce, barış içinde yaşamanın temel ölçütü, eşit ve hakça bir düzen içinde demokrasiyi bir yaşam biçimi kılmaktır.” dedi.