Kampüs

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyer Beslenmede Probiyotiklerin Önemine Dikkat Çekti

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tıbbi ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Seyer, probiyotiklerin insan sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunduğunu ancak doğru kullanılmalarının önemli olduğunu açıkladı.   

CIU News Full Width Default Image

Probiyotiklerin canlı mikroorganizmalar olduklarını hatırlatan Seyer, doğru miktarda ve doğru mikroorganizmaları içeren probiyotiklerin seçilmesinin kişinin sağlığını olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Seyer, yaygın kullanımdaki probiyotiklerin genelikle Lactobacillus, Bifidobacterium ve Bacillus türlerindeki bakterileri ve Saccharomyces türü mayaları içerdiğini de belirterek “Dolayısı ile probiyotiklerin en doğru kullanım şekli kişinin söz konusu zaman diliminde ihtiyacı olan mikroorganizmaları içeren probiyotikleri kullanmasıdır” dedi.

Seyer, “Çoğu kişi kullandığı probiyotik türünü ihtiyacı doğrultusunda seçmediği için sıklıkla probiyotik kullanımı sonrasında gaz, kabızlık gibi sindirim problemleri yaşıyor” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Seyer, probiyotik olarak kabul edilen gıdalar arasında en ön sırayı doğal fermente gıdaların (yoğurt, turşu, peynir, elma sirkesi, vb.) aldığını dile getirerek, bunlar yanı sıra marketlerde probiyotik mikroorganizmalar eklenmiş ürünlere ve eczanelerde ise çeşitli probiyotik formülasyonların satıldığını aktardı.

Probiyotiklerin en önemli faydasının bağırsağı hastalık yapan mikroorganizmalardan korumak ve sindirime katkı sağlamak olduğunu belirten Seyer, son araştırmalara göre doğru tür mikroorganizma içeren probiyotiklerin kullanılması ile egzama, antibiyotik-ilişkili diyare, İltihaplı Bağırsak Sendromu (IBS), obezite gibi sağlık sorunlarının çözümlenmesinde ve yüksek kolesterol seviyelerinin düzenlenmesinde de olumlu sonuçlar alındığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Seyer probiyotiklerle ilişkili diğer bir kavramın ise prebiyotik olduğuna dikkat çekerek, “Kişi doğru dozda ve türde probiyotiği kullanıyor olmasına rağmen vücuda alınan bu mikroorganizmaların desteklenmesi için uygun gıdaların tüketilmesi önemlidir” ifadesini kullandı.

Prebiyotik grubu gıdaların kompleks karbonhidratlar olduğunu açıklayan Seyer, probiyotikler bu kompleks karbonhidrat içeren gıdaları gastrointestinal sistemde metabolik yakıt olarak kullanırlar. Dolayısı ile prebiyotikleri beslenmesine dahil eden kişilerde probiyotiklerin etkisi daha güçlü gözlenebilmektedir” dedi.